Πώς θα μπορούσαμε να ________ (λύσουμε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας το σημείο κλειδί/ιστορία του χρήστη);
Παράδειγμα: Πώς θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε ασφαλείς τους επιβάτες που έχουν αλλεργίες στα φιστίκια, ενώ βρίσκονται σε πτήση;
Τι είναι το HMW;
Η μέθοδος “Πώς θα μπορούσαμε να..;”, βοηθά την ομάδα να συγκεντρώσει τις ευκαιρίες από τα σημεία κλειδιά της έρευνας προς το χρήστη, επιφέρει συγκέντρωση στο στάδιο της παραγωγής ιδεών και δίνει την ευελιξία να ερευνηθούν δημιουργικές ιδέες. Το “θα μπορούσαμε” είναι η φράση κλειδί γιατί δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα να επεκτείνει τη σκέψη της και να συμπεριλάβει κάθε πιθανή λύση του προβλήματος.
Πότε χρησιμοποιείται;
H μέθοδος του “How might we”, χρησιμοποιείται κατά το πρώτο στάδιο της μεθοδολογίας του Design Thinking, αυτό του Empathize και προσφέρει τη δυνατότητα να διαμορφώσει το πρόβλημα που έχει εξαχθεί από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον εκάστοτε χρήστη.
Εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση της πρωτογενούς ή/και δευτερογενούς έρευνας και βοηθά στην επαναδιατύπωση του αρχικού προβλήματος, χρησιμοποιώντας τις δηλώσεις/απαντήσεις/στοιχεία, τα οποία έχουν προκύψει από τη φάση της έρευνας προς τον χρήστη, που μπορεί να περιείχε συνεντεύξεις, παρατήρηση, ερωτηματολόγια κλπ.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υπο-προκλήσεις, με βάση τα σημεία κλειδιά που έχουν προκύψει από την έρευνα. Αν κάποιες από τις ερωτήσεις “Πώς θα μπορούσαμε να”, δεν πρόκειται να παράξουν πολλές ιδέες, προσπαθήστε να την επαναδιατυπώσετε με ευρύτερο ερώτημα.
Προσοχή, δεν πρέπει τα ερωτήματα να αντιστοιχούν σε υπερβολικά ευρύ πεδίο ιδεών, γιατί θα χαθεί ο στόχος του αρχικού περιορισμού του ερωτήματος. Πρόκειται για μια πολύπλοκη τακτική, αλλά δημιουργεί το πλαίσιο που χρειάζεται έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλή μετάβαση προς το στάδιο της παραγωγής ιδεών, αυτό του Ideation.
Ο Tim Brown της IDEO αναφέρει: Το “πώς” σημαίνει πως υπάρχουν λύσεις και προσφέρουν δημιουργική ασφάλεια. Το “θα μπορούσαμε” σημαίνει ότι μπορούμε να τοποθετήσουμε ιδές προς λύση, οι οποίες μπορεί να ικανοποιούν ή και όχι. Σε κάθε περίπτωση είναι ΟΚ. Τέλος, το “εμείς του θα μπορούσα-με”, σημαίνει ότι θα το κάνουμε μαζί και θα δημιουργήσουμε στην ιδέα του καθενός από εμάς.
Πηγές: