Design Thinking: Χάρτες Ενσυναίσθησης
Οι χάρτες ενσυναίσθησης βοηθούν στο να εισέλθει η ομάδα σας άμεσα στη θέση του χρήστη και να ταυτιστεί με θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Είτε κατά την εκκίνηση ενός project, είτε κατά τη διάρκεια, ανάλογα με το πότε χρειάζεται να ξανά εστιαστεί ο χρήστης.
Ο Χάρτης Ενσυναίσθησης είναι ένα εργαλείο που βοηθάει τους Designers να κατανοήσουν τους ανθρώπους για τους οποίους σχεδιάζουν μια λύση. Με τη χρήση αυτού, ο Designer μπορεί να τοποθετήσει τον εαυτό του στη θέση του χρήστη. Παράλληλα, μπορούν να χρησιμοποιηθεί στη δοκιμή ενός πρωτοτύπου ή ακόμα και σε περιπτώσεις role playing, με σκοπό να βοηθήσει στη καλύτερη αντίληψη των αναγκών του χρήστη.
Αν οι συναισθηματικές σου δυνατότητες δεν είναι μεγάλες, αν δεν έχεις αυτογνωσία, αν δεν μπορείς να ελέγξεις τα αρνητικά σου συναισθήματα, αν δεν έχεις ενσυναίσθηση και πραγματικές σχέσεις, τότε όσο έξυπνος και να είσαι δεν θα φτάσεις μακριά. – Daniel Goleman
Τι είναι ενσυναίσθηση;
Η ενσυναίσθηση ορίζεται ως «το να βρίσκεσαι στα παπούτσια του άλλου» ή «το να βλέπεις μέσα από τα μάτια ενός άλλου». Η ενσυναίσθηση είναι μια ικανότητα να αναγνωρίζεις και να αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση του άλλου, τα συναισθήματα και τα κίνητρα του. Στο Design, ορίζεται ως η αναγνώριση των άλλων και η ταύτιση με την αντίληψή τους.
Η ενσυναίσθηση είναι διαφορετική από τη συμπάθεια, καθώς η ενσυναίσθηση δεν εμπεριέχει συμπόνια. Επίσης, μπορεί να περιγραφεί ως η κατανόηση με σεβασμό της οπτικής των άλλων ανθρώπων.
Γιατί ενσυναίσθηση;
Η ενσυναίσθηση είναι βασική ικανότητα για τους Designers, έτσι ώστε να καταφέρουν να σχεδιάσουν για τους ανθρώπους. Είναι χρήσιμη για την επιτυχία της επιχείρησης και για τα σχέδια που πρόκειται να γίνουν αποδεκτά και να χρησιμοποιηθούν από αυτούς για τους οποίους σχεδιάστηκαν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι χτίζεται εμπιστοσύνη.
Πως να δημιουργήσεις ένα Χάρτη Ενσυναίσθησης
- Σχεδίασε ένα χάρτη και τους τέσσερις άξονες του: Απαντήσεις/Δηλώσεις, Σκέψεις, Συναισθήματα, Πράξεις.
- Σχεδίασε το χρήστη στη μέση του χάρτη, δώσε του όνομα και δώσε μια μικρή περιγραφή για το ποιος είναι και με τι ασχολείται.
- Χωριστείτε με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και γράψτε από μια παρατήρηση με post it στο πίνακα, τοποθετώντας το στον άξονα που αφορά.
- Δημιουργείστε υποθέσεις και ερωτήσεις σε σχέση με το χρήστη και τους άξονες, με σκοπό να ερευνηθούν και να επικυρωθούν αργότερα.
- Συζητείστε τις παρατηρήσεις σας και σημειώστε τα κενά συμμετοχικά.
Όταν πραγματοποιείς βαθιά ενσυναίσθηση σε άλλους ανθρώπους, το αμυντικό τους σύστημα πέφτει και η θετική τους ενέργεια το αντικαθιστά. Τότε μπορείς να γίνεις πιο δημιουργικός στην επίλυση προβλημάτων. – Sthephen Govey
Tips
- Μη το κάνετε μόνοι. Η ενσυναίσθηση με τους χρήστες αναδεικνύεται μέσω συμμετοχικού διαμοιρασμού της δημιουργίας του Χάρτη Ενσυναίσθησης. Όλοι γνωρίζουν κάτι για το χρήστη, οπότε χρησιμοποιήστε το για να συνθέσετε τις πληροφορίες μαζί.
- Συμπεριλάβετε τους χρήστες σας. Διαμοιράστε τους χάρτες ενσυναίσθησης σας με τους χρήστες σας με σκοπό να επικυρώσετε ή όχι τις υποθέσεις και παρατηρήσεις σας. Ακόμα καλύτερα προσκαλέστε τους να συμμετάσχουν στη δημιουργία τους με την ομάδα σας.
- Προσπεράστε τον τίτλο της εργασίας. Προτιμήστε να συγκεντρωθείτε στα πραγματικά καθήκοντα, τα κίνητρα, τους στόχους και τα εμπόδια.
Matthew Weprin
User Experience@SAP
Πηγή: https://uxdict.io/Design-thinking-empathy-map-c69ab5d6b22