Ποια ήταν η πρόκληση;
Οι οδηγοί που αναζητούν χώρο στάθμευσης σε δημόσιους χώρους προκαλούν σχεδόν το 30% της κυκλοφορίας στις δημοφιλείς συνοικίες της πόλης. Δαπανούν χρόνο, καύσιμα και χρήματα, και τα αυτοκίνητά τους αποτελούν σημαντική πηγή νέφους, γεγονός που θεωρείται τεράστιο ζήτημα στις πολωνικές πόλεις.
Η πρόκληση που ανέλαβε η Parkanizer ήταν να μειώσει την ανάγκη πολύωρης οδήγησης για αναζήτηση χώρου στάθμευσης, αναπτύσσοντας ένα αποτελεσματικό σύστημα πληροφόρησης, το οποίο να δείχνει στους οδηγούς δωρεάν σημεία στάθμευσης.
Επανήλθαν με μια ιδέα βασισμένη στο Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things). Ειδικοί συνδεδεμένοι αισθητήρες τοποθετήθηκαν σε κάθε θέση στάθμευσης σε πέντε πολωνικές πόλεις που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα. Μέσω των αισθητήρων, οι οδηγοί λαμβάνουν πληροφορίες για τη διαθεσιμότητα του κάθε σημείου στάθμευσης σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν τεκμηριωμένα σχετικά με το πού να κατευθυνθούν.
Στο Tarnowskie Góry (μία από τις πιλοτικές πόλεις) το σύστημα χρησιμοποιήθηκε επίσης για να υποστηρίξει την εισαγωγή μιας βραχυπρόθεσμης ζώνης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε να προωθήσει την εναλλαγή στάθμευσης και να αυξήσει τη διαθεσιμότητα για τα τοπικά καταστήματα. Εδώ, η εφαρμογή δείχνει στους οδηγούς πού θα βρουν γρήγορα ένα σημείο στάθμευσης και τους ενημερώνει πότε ο χρόνος στάθμευσης πλησιάζει να λήξει. Η άλλη ομάδα χρηστών της Parkanizer Analytics στο Tarnowskie Góry είναι οι υπάλληλοι διαχείρισης της κυκλοφορίας, όπου μέσω της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν το χρονικό όριο στάθμευσης.
Αξιολόγηση του αναξιοποίητου δυναμικού των θέσεων στάθμευσης των κτιρίων
Η Parkanizer εξέτασε επίσης βαθύτερα την κινητικότητα της πόλης και ανακάλυψε ότι οι χώροι στάθμευσης εταιριών χρησιμοποιούνται αναποτελεσματικά – μέχρι και το 35% αυτών παραμένουν κενοί κάθε μέρα, παρόλο που οι εταιρείες πληρώνουν για αυτούς. Ταυτόχρονα, πολλοί οδηγοί χάνουν πάνω από 5 λεπτά την ημέρα για να αναζητήσουν ένα σημείο στάθμευσης και συχνά σταθμεύουν τα αυτοκίνητα σε θέσεις που δεν είναι κατάλληλες για το σκοπό αυτό.
Το ζήτημα πίσω από τα κενά σημεία στάθμευσης είναι το κενό πληροφόρησης μεταξύ των οδηγών με θέση στάθμευσης μισθωμένη από την εταιρία που εργάζονται αλλά βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, διακοπές ή εκτός γραφείου και των υπολοίπων οδηγών της ίδιας εταιρίας, οι οποίοι δεν λαμβάνουν ούτε σχετική πληροφόρηση, ούτε έχουν πρόσβαση σε πάρκινγκ κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, η Parkanizer αποφάσισε να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των οδηγών που μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τους υπάρχοντες χώρους στάθμευσης, αναπτύσσοντας την υπηρεσία Parkanizer Share και την εφαρμογή για κινητά που επιτρέπει στους συναδέλφους να μοιράζονται το χώρο στάθμευσής τους με άλλους συναδέλφους τους κατά την απουσία τους ή όταν δεν χρησιμοποιούν αυτοκίνητο. Η πρώτη έκδοση του Parkanizer για στελέχη εταιριών εισήχθη το 2017 στο επιχειρηματικό κέντρο Olivia (Olivia Business Center) στο Gdańsk.
Πώς βοήθησε ο Σχεδιασμός;
Η έξυπνη υπηρεσία στάθμευσης Parkanizer αναπτύχθηκε με βάση τη μεθοδολογία διπλού διαμαντιού (double diamond methodology). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην απλότητα της εφαρμογής για τους οδηγούς και τη φιλικότητα προς το χρήστη, λόγω των απαιτήσεων που προκύπτουν κατά την οδήγηση ενός αυτοκινήτου.
Η ομάδα του Parkanizer χειρίστηκε όλες τις προκλήσεις με τη μέθοδο του σχεδιασμού με επίκεντρο το χρήστη. Εμπνευσμένοι από την ολιστική προσέγγισή της, επικεντρώθηκαν στις διαδρομές των χρηστών (user journeys) σε όλα στάδια ανάπτυξης της ψηφιακής υπηρεσίας στάθμευσης.
Με τη διεξαγωγή έρευνας χρηστών και τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ανάπτυξης σε κάθε στάδιο, ήταν σε θέση να ανακαλύψουν τις συμπεριφορές και τις ανάγκες που θα οδηγούσαν στην καινοτομία και θα βελτίωναν πτυχές του έργου. Η εφαρμογή Parkanizer υλοποιήθηκε και δοκιμάστηκε για την ευχρηστία της εντός αυτοκινήτων με οδηγούς, γεγονός που συνέβαλε στη λήψη αποφάσεων για τον επανασχεδιασμό της, διασφαλίζοντας τη λειτουργικότητά της.
Επιπλέον, η αγορά για τη συνδρομητική στάθμευση στο Olivia Business Center στο Gdańsk σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο που να ενισχύονται η ευκολία και η ευχρηστία του συστήματος. Ειδικότερα, όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται on-line και η πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων γίνεται αυτοματοποιημένα, μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης πινακίδων.
Στο Tarnowskie Góry, η ομάδα διεξήγαγε συνεντεύξεις με τους υπαλλήλους διαχείρισης της κυκλοφορίας και εξέτασε τα πρωτότυπα (prototypes) του Parkanizer Analytics μαζί τους, γεγονός που βοήθησε στο να επικεντρωθούν στις πιο σημαντικές λειτουργίες και να προσαρμόσουν αποτελεσματικά το εργαλείο στις ανάγκες τους.
Η υπηρεσία βελτιώνεται συνεχώς μέσω τακτικών δοκιμών ικανοποίησης των χρηστών και ερωτηματολογίων.
Ποιος είναι ο αντίκτυπος;
Στο Tarnowskie Góry, όπου η Parkanizer βοήθησε την πόλη να εισαγάγει μια βραχυπρόθεσμη ζώνη στάθμευσης, ο αριθμός των οδηγών που σταθμεύουν εκεί μηνιαίως αυξήθηκε κατά 267%. Ο μέσος χρόνος στάθμευσης μειώθηκε σχεδόν πέντε φορές, από 4 ώρες και 3 λεπτά σε 55 λεπτά. Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων είναι πολύ ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα της βραχυπρόθεσμης ζώνης στάθμευσης στα έσοδά τους.
Ο αντίκτυπος της εφαρμογής Parkanizer για τους χώρους στάθμευσης που ανήκουν σε εταιρίες, είναι επίσης σημαντικός. Η λύση που υιοθετήθηκε στο Gdańsk έχει ελαχιστοποιήσει τις τυπικές διαδικασίες που συνδέονται με τη διαχείριση του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στο επιχειρηματικό κέντρο Olivia και έχει μετατρέψει την εμπειρία πιο φιλική προς το χρήστη. Βοήθησε αποτελεσματικά την πρόσβαση από το μέγιστο αριθμό οδηγών. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός έχει μεγιστοποιήσει τα έσοδα και αφετέρου έχει λύσει το πρόβλημα στάθμευσης ακόμα περισσότερων ατόμων που εργάζονται στο κέντρο. Χάρη στο Parkanizer και στους αλγορίθμους του, 22% περισσότεροι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων με τον παραπάνω τρόπο σε σύγκριση με παραδοσιακές λύσεις.
Η επιτυχία της υπηρεσίας αντικατοπτρίζεται επίσης στην ανατροφοδότηση των χρηστών – το 88% των πελατών της Parkanizer θα το συνιστούσε σε έναν φίλο και η εφαρμογή έλαβε μια μέση βαθμολογία 6,5 στα 7 αστέρια.
Οι ειδικοί στον τομέα των επιχειρήσεων και του σχεδιασμού αναγνώρισαν την καινοτομία της Parkanizer, βραβεύοντας την εταιρεία το 2016, μεταξύ άλλων, με τη διάκριση New@Poland για μια καινοτόμο λύση πληροφορικής στον δημόσιο τομέα και με τον τίτλο Śląska Rzecz (Silesian Icon) για την καλύτερη υπηρεσία που σχεδιάστηκε.
https://www.interregeurope.eu/fileadmin/user_upload/tx_tevprojects/library/file_1526571581.pdf