Τι είναι το Storyboard;
Στο παρελθόν οι δημιουργοί ταινιών κινηματογράφου και κινουμένων σχεδίων, όπως ο Walt Disney, χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο του Storyboard για να οπτικοποιοήσουν μια αλληλουχία διαδραστικών πολυμέσων. Η λέξη “storyboard” προέρχεται από την τοποθέτηση της ιστορίας (story) πάνω σε έναν πίνακα (board).
Η χρήση του κατά τη μεθοδολογία του Design
Τα storyboards αν και παρουσιάζονται σαν βιβλία comic, δεν είναι. Η χρήση του εργαλείου εξυπηρετεί στην οπτικοποίηση της εμπειρίας του χρήστη μιας υπηρεσίας, μιας διαδικασίας ή ενός προϊόντος. Με αυτόν το τρόπο διερευνώνται τα βήματα της εμπειρίας που βιώνει ο χρήστης, ενώ παράλληλα αξιολογούνται. Επιπλέον, βοηθά το Designer στην αντίληψη των κινήτρων και των συνδεόμενων εμπειριών ενός συγκεκριμένου προβλήματος.
Ποια τα οφέλη από τη χρήση του;
- Οπτικοποιημένα οφέλη:
Οι εικόνες που δημιουργούνται ή τοποθετούνται σε ένα storyboard, μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμα εντονότερα απ’ ότι ένα κείμενο. Αυτό εξυπηρετεί τους άμεσα εμπλεκόμενους και τους ανθρώπους εκτός της ομάδας εργασίας στο να αφομοιώσουν τις πληροφορίες γρηγορότερα.
- Συναισθηματική δέσμευση:
Ένα storyboard εστιάζει στα προβλήματα και τις καταστάσεις που τα περιβάλλουν, αντί μόνο στα χαρακτηριστικά τους. Το αποτέλεσμα των σχεδίων είναι οι άνθρωποι να δεσμεύονται συναισθηματικά ευκολότερα.
- Απομνημόνευση:
Tα storyboards μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιληφθούμε άμεσα τη ροή των προβλημάτων, καθώς παρουσιάζουν τα κυριότερα σημεία της εμπειρίας του χρήστη.
Πότε χρησιμοποιείται;
Το εργαλείο storyboard εφαρμόζεται στα δύο από τα τέσσερα στάδια της μεθοδολογίας του Design Thinking, τα οποία είναι τα εξής:
- Empathize:
Κατά το πρώτο στάδιο της μεθοδολογίας, όπου επιλέγεται η πρόκληση προς επίλυση, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός νέου προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, το storyboard μπορεί να συγκεντρώσει και να εξηγήσει την υπάρχουσα εμπειρία του χρήστη και τα προβλήματα του. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της έρευνας μπορεί να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει εξαιρετικά τα ευρήματα.
- Prototype:
Στο στάδιο της πρωτοτυποποίησης, η χρήση του εργαλείου μπορεί να εξυπηρετήσει στην αποτύπωση των βημάτων της νέας εμπειρίας του χρήστη με ένα προϊόν, υπηρεσία ή διαδικασία. Και σε αυτή την περίπτωση η χρήση του εργαλείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους αξιολόγησης της νέας προτεινόμενης λύσης.
Τυπικά σενάρια χρήσης του
To storyboard, όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη δημιουργία διαφόρων σεναρίων. Οι δύο συνήθεις περιπτώσεις χρήσης του είναι οι εξής:
- Πλήρης καταγραφή μιας υπηρεσίας
H επισκόπηση μιας υπηρεσίας στο σύνολο της απαιτεί πολλά και διαφορετικά σημεία επαφής με τους χρήστες. Όταν οι χρήστες αλληλοεπιδρούν με την υπηρεσία, οι σκηνές αλλάζουν συνεχώς. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, η δυνατότητα οπτικοποίησης που προσφέρει το storyboard, βοηθά στην αποτύπωση διαφορετικών σκηνών και εμπειριών του χρήστη με έναν περισσότερο απλό, κατανοητό και εύκολο στην απομνημόνευση του τρόπο.
- Δημιουργία ενός ψηφιακού προϊόντος
Όταν ένας Designer εργάζεται για τη δημιουργία ενός ψηφιακού προϊόντος, το οποίο εμπεριέχει παράπλευρες δράσεις, εκτός του διαδικτυακού κόσμου, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως συνοδευτικό εργαλείο με το User Journey Map. Σε αυτή την περίπτωση, ο Designer, καταγράφει όλες τις κινήσεις του χρήστη στο User Journey Map, την ώρα που χρησιμοποιεί το ψηφιακό προϊόν, ενώ οπτικοποιεί όλες τις υπόλοιπες πράξεις του χρήστη εκτός ψηφιακού προϊόντος, στο Storyboard. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να αξιολογήσει όλο το φάσμα της εμπειρίας του χρήστη και να το βελτιώσει κατά το δοκούν.
Σημαντική σημείωση: Δεν χρειάζεται να έχετε την ικανότητα να ζωγραφίσετε!
Πριν ξεκινήσετε τη συμπλήρωση του Storyboard, να έχετε στο μυαλό σας πως δεν χρειάζεται να έχετε εξαιρετικές ικανότητες ζωγραφικής. Ο στόχος σας δεν είναι να δημιουργήσετε όμορφες εικόνες. Τα Storyboards βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ακολουθία των γεγονότων που παρουσιάζουν και όχι στο πόσο όμορφα αποτυπώνονται.
Πώς εφαρμόζεται:
- Συγκεντρώστε στοιχεία & πληροφορίες
Όπως στο User Journey Map & στην Persona, τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει κατά τη διάρκεια της έρευνας μας βοηθούν στη δημιουργία του Storyboard. Συγκεντρώστε όλες τις πληροφορίες που έχετε από τις συνεντεύξεις με τους χρήστες, την ομάδα εργασίας κλπ. και αφομοιώστε τις.
- Εστιάστε σε μια διαδικασία
Επιλέξτε μια από τις διαφορετικές διαδικασίες/εμπειρίες που βιώνει ο χρήστης και χρησιμοποιήστε τις πιο σημαντικές για να εμβαθύνετε. Το σημείο αυτό εξαρτάται και από το στάδιο της μεθοδολογίας στο οποίο βρίσκεστε.
- Καταγράψτε το σενάριο
Σκεφτείτε τα βήματα και τις δράσεις της εμπειρίας του χρήστη και αρχίστε να καταγράφετε τα βασικά στοιχεία της ιστορίας.
-
- Βασικός χαρακτήρας
Η συγκεκριμένη εμπλεκόμενη persona της ιστορίας, ορίζει τα χαρακτηριστικά, τις προσδοκίες και τη συμπεριφορά του βασικού χαρακτήρα, ενώ μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη ζωντάνια στην ιστορία. Σημειώστε πως χρησιμοποιούμε πάντα υπάρχουσες personas.
-
- Σκηνή
Σκεφτείτε σε ποιο περιβάλλον και σημεία διαδραματίζεται η ιστορία.
-
- Σενάριο
Συγκεντρώστε σε μια λίστα τα γεγονότα, τα προβλήματα και τις λύσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Καταγράφοντας τα βήματα του σεναρίου θα σας βοηθήσει να φανταστείτε και να εμβαθύνετε στις σκηνές της ιστορίας ευκολότερα.
- Προσθέστε συναισθήματα και λεπτομέρειες στις σκηνές
Τα εικονίδια (emoticons) απεικονίζουν τα συναισθήματα του χρήστη κατά τη διάρκεια της εμπειρίας του. Μη διστάσετε να τα προσθέσετε σε κάθε βήμα του χρήστη. Παράλληλα, καταγράψτε κάθε επιπρόσθετη σημαντική λεπτομέρεια.
- Δημιουργήστε το Storyboard
Χρησιμοποιήστε μολύβι, στυλό ή μαρκαδόρο και ζωγραφίστε την ιστορία σας! Δημιουργήστε την σε διαφορετικές σελίδες. Αυτό εξυπηρετεί στη πιθανότητα διόρθωσης κάποιου λάθους, αν χρειαστεί. Προσθέστε σημειώσεις και επεξηγήσεις δίπλα από τις ζωγραφιές αν χρειαστεί.
Tip:
Το Storyboard εφαρμόζεται καλύτερα όταν εμπλέκονται περισσότερα άτομα στη διαδικασία δημιουργίας του. Εξυπηρετεί στην επιβεβαίωση των βημάτων της εμπειρίας του χρήστη, καθώς και στη κοινή αντίληψη της.
Download the template:
