Βελτιστοποιήστε τη διαδικασία του Design Thinking με τη χρήση του LEGO SERIOUS PLAY®
Το Lego Serious Play® (LSP) έκανε την πρώτη εμφάνιση του περίπου 20 χρόνια πριν, τη περίοδο που η ιδρύθηκε η Google και ο όρος “ψηφιακή μεταμόρφωση” (digital transformation) δεν υπήρχε. Πλέον το LSP είναι ισχυρότερο από ποτέ και ήρθε για να μείνει. Παρακάτω θα παρατηρήσουμε ένα από τα πιο διάσημα θέματα στο επιχειρηματικό κόσμο, το Design Thinking, και πως το LSP μπορεί να βοηθήσει.
Παρελθόν –Προϊόντικοκεντρική Προσέγγιση
H οικονομία τα τελευταία 20 χρόνια πραγματοποίησε μια ιδεολογική μετατόπιση, από τη επικέντρωση του προϊόντος προς την επικέντρωση στο χρήστη. Αυτή η μετατόπιση είναι γνωστή ως “ψηφιακή μεταμόρφωση” και παρατηρείται ότι εξειδικευμένες ομάδες προσπαθούν να ακολουθήσουν την αλλαγή αυτή, όντας σε παραδοσιακές επιχειρήσεις.
Σήμερα – Πελατοκεντρική προσέγγιση
Η ερευνητική εταιρεία Forrester, πιστεύει ότι είμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας εικοσαετίας επιχειρηματικού κύκλου, τη λεγόμενη “Εποχή του Πελάτη”. Σε αυτή την εποχή, όπου οι οργανισμοί επικεντρώνονται στο πελάτη, πραγματοποιείται προσπάθεια να παραμείνουν σε άμεση επικοινωνία με κάθε ένα συνδρομητή και όχι απλά με ένα μέρος του πελατολογίου. Το CRM (πρόγραμμα διαχείρισης πελατολογίου) βοήθησε στη παρατήρηση της συνολικής κίνησης του πελάτη είτε online, είτε offline.
Design Thinking Sprint
Η διαδικασία του Design Thinking είναι μια δημιουργική λύση προβλημάτων, η οποία ενθαρρύνει τους οργανισμούς να δημιουργήσουν ανθρωποκεντρικά προϊόντα, υπηρεσίες και εσωτερικές διαδικασίες, συνεπώς είναι κλειδί στη διαδικασία προς τη ψηφιακή μεταμόρφωση. Τα 3 βασικά στοιχεία του Design Thinking με βάση την εταιρεία IDEO είναι η Ανακάλυψη (ανθρωποκεντρική), η Ανάπτυξη Ιδεών και ο Πειραματισμός.
Μια μεμονωμένη και σύντομη προσέγγιση είναι το Design Thinking Sprint, ένα σύνολο συνεδριών που υπόσχονται να παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα σε μόλις λίγες ημέρες. Καθώς η φήμη του Design Thinking αυξάνεται, ταυτόχρονα αναπτύσσονται εκπαιδευτικά προγράμματα και πιστοποιήσεις στο τομέα. Αλλά σε κάθε ανερχόμενη επιχειρηματική τάση, υπάρχουν και οι αναπόφευκτες αντιδράσεις. Το Design Thinking κρίθηκε ως μια επικίνδυνα απλουστευμένη εκδοχή μιας πολύπλοκης διαδικασίας, που έχει εμμονή με ένα μόνο εργαλείο (σημειώσεις post-it) και αψηφά την τεκμηριωμένη επιμέλεια και κριτική ενός ειδικού.
Έχοντας συμμετάσχει και επιμεληθεί πάνω από 30 Design Thinking Sprints σε επιχειρήσεις, Start-ups και τον εκπαιδευτικό κόσμο, παρατήρησα τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις που επιβράδυναν το ποιοτικό αποτέλεσμα ενός sprint. Παρακάτω σας παραθέτω τις τέσσερις από αυτές:
Πρόκληση #1 – Ταχύτητα εναντίον Εμβάθυνσης
Κατά τη διάρκεια ενός sprint υπάρχει μεγάλη διάθεση για δράση και ελάχιστος χρόνος για υπερανάλυση. Η πίεση του χρόνου σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ρυθμού βοηθά στο να προχωράς στα επόμενα βήματα χωρίς ιδιαίτερη εμβάθυνση.
Πρόκληση #2 – Γνωστική Κόπωση
Το Design Thinking είναι και παρεκκλίνουσα και συγκλίνουσα μεθοδολογία. Ζητείται στους συμμετέχοντες του Sprint να εναλλάσσονται σε αυτές τις αντίθετες μεθόδους πολλές φορές κατά τη διάρκεια του sprint και αυτό έχει ως αποτέλεσμα στη γνωστική κόπωση, ένα συναίσθημα που δημιουργείται από τα πολλά post-its, λέξεις και φασαρία.
Πρόκληση #3 – Αφηρημένη Έννοια
Η “Ανακάλυψη”, είναι εξ’ αρχής η αντίληψη των συναισθημάτων των ανθρώπων. Ανακαλύπτοντας με το χρήστη σημαίνει καταγράφεις ανθρώπινες εμπειρίες πέραν των δικών σου. Χρειάζεται μια ευγενική προσέγγιση και παρατήρηση για να μπορέσεις να συνδυάσεις πολλές ιστορίες, συναισθήματα και σημεία επαφής με σκοπό να απομονωθούν τα στοιχεία που θα πρέπει εν τέλει να αναλυθούν.
Πρόκληση #4 – Ενέργεια
Όλες οι παραπάνω προκλήσεις, έχουν αντίκτυπο στην ενέργεια των ανθρώπων. Πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα Design Thinking Sprints βασίζονται στο να παρακινούν τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους στη δημιουργία πρωτοτύπων και απτών αποτελεσμάτων, με υποσυνείδητο στόχο τη διατήρηση της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα.
Πως το LSP βοηθά στην αποτελεσματικότητα του Design Thinking
To LSP συνδυάζει ταχύτητα και εμβάθυνση, βοηθάει στην εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων ενός σεναρίου, χωρίς να υποβαθμίζονται οι λεπτομέρειες και η ευρύτερη εικόνα. Το LSP καθώς πραγματοποιείται ο “χάρτης Ανακάλυψης” (Empathy map) ή το “ταξίδι του πελάτη” (Customer journey) δίνει ως αποτέλεσμα περισσότερες πληροφορίες σε λιγότερο χρόνο. Είναι αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων σε πελάτες, στην αφήγηση ιστοριών και τις ελκυστικές εισαγωγικές ομιλίες.
To LSP έχει σχεδιαστεί για να κάνει τις αφηρημένες έννοιές, απτές. Γι’ αυτό ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η εξερεύνηση των ανθρώπινων αναγκών, όπως αν νιώθει άνετα, αν φοβάται ή αν νιώθει σημαντικός.
To LSP διαχειρίζεται με το καλύτερο τρόπο την ενέργεια των συμμετεχόντων, γιατί συντηρεί την ενέργεια με μεμονωμένες στιγμές ξεκούρασης, όταν χρειάζεται συγκέντρωση για συναρμολόγηση και αντίστροφα την επενδύει όταν πραγματικά χρειάζεται, δηλαδή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Το τσουνάμι της “ψηφιακής μεταμόρφωσης” αλλάζει ριζικά την οικονομία, τη κοινωνία και τη ζωή μας. Εγκαταλείπουμε πολλές πρακτικές του παρελθόντος, αλλά οι άνθρωποι παραμένουν ουσιαστικά ίδιοι σε σχέση με τους προγόνους τους. Όπως άλλα είδη ζώων, ενεργούμε με βάση κάποια συγκεκριμένα πρωτόκολλα συμπεριφοράς και ένα από αυτά είναι η εμπιστοσύνη. To LSP είναι ένας ενισχυτής εμπιστοσύνης. Το LSP προσφέρει εμβάθυνση και ταχύτητα, ειλικρινείς διαλόγους και συγκεντρωμένη ενέργεια όπου χρειάζεται.
Robert Rasmussen, LEGO SERIOUS PLAY EXPERT and former Head of R&D at LEGO
Co-author Carlo Spellucci.
Πηγή: https://theleadershipnetwork.com/article/optimise-your-design-thinking-process-with-lego-serious-play