Design Thinking σε 5 λεπτά: οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις για να βρεις το πρόβλημα
Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς ενός διοργανωτή εργαστηρίων Design Thinking και μέντορα είναι να πραγματοποιεί στοχευμένες ερωτήσεις.
Συχνά πολλοί αναρωτιούνται αν το Design Thinking μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε 5 λεπτά;!
Η απάντηση είναι ΝΑΙ, πραγματοποιώντας ερωτήσεις οι οποίες θα “ξεκλειδώσουν” τους ανθρώπους και θα αναδείξουν το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν!
To Design Thinking διαθέτει αρκετά εργαλεία τα οποία δημιουργούν έξυπνες προκλήσεις Design, όπως πχ το ευρέως διαδεδομένο “Πώς θα μπορούσαμε να…” το οποίο και μπορείτε να βρείτε σε διάφορα βιβλία ή σε πίνακες αιθουσών που πραγματοποιούνται κάποια εργαστήρια αντίστοιχης θεματολογίας. Η αξία του παραπάνω εργαλείου είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, και η χρήση ερωτήσεων οι οποίες θεωρούνται περίεργες, ανάλαφρες, μελλοντικές, υποθετικές, ακόμα και εκτός ορίων μπορεί να ενεργοποιήσουν δημιουργικά το μυαλό.
Τέτοιου είδους ερωτήσεις βοηθούν τους ανθρώπους να εστιάσουν στα προβλήματα τους, να τα καταλάβουν σε βάθος και να ξεκαθαρίσουν ποιες ιδέες θα μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν. Αντίστοιχες ερωτήσεις μπορούν ακόμα να δημιουργήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης και καινοτομίας, να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά στον εαυτό τους και στην καλύτερη συνεργασία με άλλους, με κέρδος να αποκτήσουν βαθιά ενσυναίσθηση.
Οι ερωτήσεις είναι οι “φίλοι” μας όταν εργαζόμαστε με στόχο την καινοτομία, την ανάπτυξη ή τη διαμόρφωση – είτε βρισκόμαστε σε μια ομάδα ανάπτυξης ενός νέου προϊόντος, μιας υπηρεσίας, τη διαμόρφωση ενός συστήματος ή ακόμα και την προσωπική μας ανάπτυξη.
Οι ερωτήσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα, όμως μπορούν να βοηθήσουν να συνεχιστεί η διαδικασία στο μέλλον σε πιο σταθερή και αποδοτική βάση.
Η δημιουργική διαδικασία του Design Thinking χρειάζεται χρόνο. Η παραγωγή ιδεών (ideation) είναι αποτέλεσμα της έρευνας, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν πρέπει να τοποθετηθούν σε ουσιαστικό πλαίσιο, οι ομάδες ή μεμονωμένα άτομα χρειάζονται χρόνο για τη λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων.
Παρ’ όλα αυτά, η διαίσθηση, η στιγμιαία έμπνευση, έρχεται αμέσως, ακόμα και αν η περαιτέρω σύνθεση ή η εφαρμογή απαιτούν περισσότερο χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που διασκεδάζουμε με τα διαδικτυακά μιμίδια (memes), την οπτική απεικόνιση δεδομένων και άλλες μορφές συγκεντρωμένων στοιχείων.
Ο επαναπροσδιορισμός ενός προβλήματος, επέρχεται στιγμιαία από την λήψη νέων στοιχείων και διαφορετικών τρόπων αντίληψης δεδομένων, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά το παρελθόν. Ειδικότερα σε δυσμετάβλητες περιπτώσεις ή περίπλοκα προβλήματα μπορούμε να σχεδιάσουμε ερωτήσεις οι οποίες θα ξεπεράσουν τους περιορισμούς και θα δημιουργήσουν μεγάλες δυνατότητες.
Παρακάτω θα βρείτε μερικά παραδείγματα αντίστοιχων ερωτήσεων, οι οποίες έχουν στόχο να αναδείξουν σημαντικά εσωτερικά στοιχεία:
- Τι θα δοκίμαζα αν δεν υπήρχαν επιπτώσεις στην περίπτωση που αποτύχω να λύσω το πρόβλημα;
- Πως μπορώ να αναδιατυπώσω το πρόβλημα μου αλλάζοντας το σε στόχο;
- Πως ο τρόπος σκέψης μου διαφέρει σε σχέση με άλλους ανθρώπους πάνω στο πρόβλημα και γιατί;
- Αν δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο για τη λύση του προβλήματος, ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα;
- Αν είχα μόνο τη σημερινή ημέρα για να λύσω αυτό το πρόβλημα, τι θα έκανα;
- Πως ο ανταγωνιστής μου θα αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα; Γιατί να κάνω ή να μη το κάνω το ίδιο πράξη;
- Ας υποθέσουμε πως θέλεις να εξηγήσεις το πρόβλημα σε έναν παλιό φίλο, τι θα του έλεγες;
- Φαντάσου το μέλλον σε πέντε χρόνια από τώρα, τι θα συμβεί σκεπτόμενος αισιόδοξα;
Η καινοτομία είναι διαθέσιμη για όλους και απαιτείται μόνο η περιέργεια να αναρωτηθείς πως θα μπορούσαν κάποια δεδομένα να είναι διαφορετικά, καθώς και το κουράγιο να αποτύχεις στο μέλλον μέχρι να βρεθεί η λύση.
Τέλος, μια ερώτηση που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας είναι: Πως εντάσσεται η δική σας περιέργεια στη δημιουργική εφαρμογή του Design Thinking;
Hadassah Damien,
Design strategist & facilitator // economic researcher @rffearlessmoney // progressive technologist // writer & artist
Πηγή: https://uxDesign.cc/five-minute-Design-thinking-question-prompts-to-unpack-problems-59e781dc27a1