Όταν το Design Thinking ενθαρρύνει τα άτομα με ειδικές ανάγκες, προς τη καινοτομία και τη δημιουργικότητα
Χρησιμοποιώντας τη διαδικασία “Do It Yourself (=Φτιάξε το μόνος σου)”, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες μπορούν να αυτοσχεδιάσουν και ως Designers να λύσουν αποτελεσματικά καθημερινά τους προβλήματα.
Η εξελιγμένη τεχνολογία είναι για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες μια πραγματική περιπέτεια με σκοπό την ανάκτηση σωματικών και νοητικών θεμάτων υγείας. Η εξέλιξη ιδιαίτερα στη ρομποτική και τη τεχνητή νοημοσύνη, εμπεριέχει συνεργασία designers, μηχανικών αλλά και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες για τους οποίους σχεδιάζονται τα εργαλεία ή οι λύσεις. Παράλληλα, πρωτοβουλίες Do It Yourself ολοένα και διαδίδονται στους κύκλους των ανθρώπων με αναπηρία. Αυτές οι κινήσεις ενθαρρύνουν τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να λάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία του Design Thinking, δίνοντας τους τη δυνατότητα να λύσουν τα δικά τους προσωπικά προβλήματα.
Η δημιουργία ενός χειροποίητου προσθετικού μέλους
Κάθε χρόνο, εμφανίζονται στην αγορά νέα και περισσότερο εξελιγμένα προσθετικά μέλη. Παρ’ όλα αυτά, τα προσθετικά μέλη άνω και κάτω άκρων τα οποία συνδέονται με τους μύες του ανθρωπίνου σώματος, είτε παρέχουν τις υποτυπώδης δυνατότητες είτε είναι πολύ ακριβά και ταυτόχρονα δε καλύπτονται από τα εκάστοτε δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Για αυτούς τους λόγους πολλοί άνθρωποι, όπως ο Nicolas Huchet, μπαίνουν στη διαδικασία να δημιουργήσουν τα δικά τους προσθετικά μέλη.
O Γάλλος Nicolas Huchet, είναι drummer και το δεξί του χέρι είναι ακρωτηριασμένο. Αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του μυο-ηλεκτρικό προσθετικό μέλος στο FabLab της Rennes, στην Ανατολική Γαλλία. Χρησιμοποιώντας ελεύθερα και δωρεάν 3D σχέδια από ιστοσελίδες όπως το Thingverse, έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει τα σχέδια του μελλοντικού του χεριού και να το εκτυπώσει σε 3D εκτυπωτή. Το κόστος αυτής της διαδικασίας του κόστισε 200€, ενώ η αντίστοιχη διαδικασία στην αγορά θα κόστιζε 35000-45000€. Στο σύλλογο My Human Kit, ο Nicolas πλέον ηγείται του έργου Βιονικό-χέρι, το οποίο στοχεύει στην εξέλιξη οικονομικά προσιτών και προσαρμόσιμων σε όλους μυο-ελεκτρικών προσθετικών μελών. Αυτό το έργο είναι κομμάτι ενός παγκόσμιου κινήματος διαμοιρασμού εκμάθησης ικανοτήτων και δωρεάν πηγών σχεδίων προσβάσιμων για το καθένα.
Ο Nicolas και οι ομάδα του συνεχίζουν να καινοτομούν όχι μόνο με το να δημιουργούν προσθετικά μέλη. Διάφορα καινοτόμα έργα αναδεικνύονται από αυτή τη πρωτοβουλία, όπως για παράδειγμα η δημιουργία επαυξημένου σώματος. Γιατροί και τεχνίτες θα μπορούσαν σίγουρα να έχουν την ανάγκη βοήθειας ενός 3ου χεριού, ειδικά σε δύσκολες περιπτώσεις κατά την εργασία τους. Η πραγματική ανάγκη είναι να δημιουργηθεί ένα αισθητικά όμορφο χέρι που θα μεταμορφώσει το πρόσθετο μέλος, από ένα ιατρικό αποτέλεσμα σε κομμάτι της προσωπικότητας τους.
Η αναπτυσσόμενη επιρροή των Designers με ειδικές ανάγκες
Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες αντιλαμβάνονται το κόσμο γύρω τους με ξεχωριστούς τρόπους απ’ ότι οι υπόλοιποι. Είναι για τους ίδιους ευκολότερο και αποτελεσματικότερο να βρουν λύσεις στις ανάγκες τους λόγω της προσαρμοστικότητας τους. Ένα από τα εργαλεία που ανακάλυψαν για να λύσουν τα σημαντικότερα προβλήματα του κόσμου μας είναι το Design Thinking. Αυτή η διαδικασία είναι χτισμένη σε 5 καινοτόμα βήματα:
1) Προσδιορισμός του προβλήματος και των περιορισμών του
2) Διερεύνηση και ανάλυση των αναγκών των χρηστών με σκοπό τη κατανόηση των δυσκολιών και των προσδοκιών τους
3) Δημιουργία και ανάπτυξη όσο το δυνατό περισσότερων ιδεών, ως αποτέλεσμα της προηγούμενης έρευνας
4) Πρωτοτυποποίηση μιας λύσης και δοκιμής αυτής
5) Εφαρμογή της λύσης καθώς εγγυόμαστε την αξία της
Πως θα ήταν να σχεδιάζαμε για χρήστες με ειδικές ανάγκες και όχι για το ευρύ κοινό;
Όταν ξεκινήσαμε να λύνουμε κατά προτεραιότητα προβλήματα τους, αντιληφθήκαμε πως οι λύσεις που βρίσκαμε όχι μόνο δεν απόκλειαν κανένα, αλλά ήταν καλύτερες από εκείνες που ήταν για το ευρύ κοινό. Ο στόχος να αναπτύξουμε τροποποιήσεις για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, είναι ο οδηγός μας στη δημιουργικότητα και τη καινοτομία, καθώς θα ωφελήσει όλους τους χρήστες είτε έχουν κάποια αναπηρία είτε όχι. Για παράδειγμα, τα γραπτά μηνύματα είναι εξ’ αρχής δημιουργημένα για κωφούς ανθρώπους ή τους έχοντες δυσκολίες ακοής. Αυτό σημαίνει ότι είναι προσαρμοσμένα για όλους μας.
Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν Designers και να συνεισφέρουν στη διαδικασία του Design Thinking γιατί έχουν την ικανότητα εκ φύσεως να λύσουν τα ίδια τους τα προβλήματα.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της η Elise Roy ανακάλυψε το πάθος της για τη ξυλουργική. Παρ’ όλα αυτά αντιμετώπιζε δυσκολίες στη χρήση του δισκοπρίονου, το οποίο χρειάζεται προσοχή στον ήχο του εργαλείου όταν κόβει το ξύλο. Δεν μπορούσε να ακούσει τον ήχο του δισκοπρίονου με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αντιληφθεί σε ποιο σημείο βρισκόταν το πριόνι. Η Elise αποφάσισε να σχεδιάσει γυαλιά ασφαλείας με ειδοποίηση ήχου, τα οποία θα ενημέρωναν το χρήστη με οπτική ειδοποίηση ότι ο ήχος αλλάζει όταν το εργαλείο αγγίζει το ξύλο. Η ειδοποίηση αυτή θα εμφανίζεται με LED φως το οποίο θα διαμοιράζεται σε όλο το σκελετό των γυαλιών που θα λαμβάνει τη μορφή φακού. Με την οπτική ανάδραση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να αντιδράσει στην αλλαγή του ήχου του δισκοπρίονου όταν αγγίζει το ξύλο. Άνθρωποι με προβληματική ακοή, λόγω της αναπτυγμένης περιφερειακής όρασης που έχουν αναπτύξει, αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα την αλλαγή, καθώς η τεχνολογία που εφαρμόστηκε δίνει πιο άμεση ειδοποίηση σε σχέση με την ανθρώπινη ακοή. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα γυαλιά ασφαλείας μπορούν χρησιμοποιηθούν και από ανθρώπους χωρίς αναπηρία γιατί θα αποφύγουν ατυχήματα σε περιβάλλοντα με φασαρία.
Εργαζόμενη πλέον ως ανθρωποκεντρική designer, η Elise Roy προωθεί το Design Thinking ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης για ανθρώπους με αναπηρία. Επιπλέον, όντας δικηγόρος που υπερασπίζεται τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων με αναπηρία, η Elise ενισχύει την ιδέα ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να καινοτομεί για ολόκληρη τη κοινωνία: “Όταν σχεδιάζουμε για την αναπηρία, όλοι επωφελούμαστε”.
Η προσέγγιση του Do It Yourself, προσφέρει τη δυνατότητα να προσωποποιήσει τη δημιουργία προϊόντων που θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες ευκολότερη. Το DIY λαμβάνει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Design Thinking. Οι Designers που λαμβάνουν υπόψη την αναπηρία στη διαδικασία του Design Thinking, είναι αποτελεσματικότεροι στο να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών τους. Θα ήταν καλό να συμπράξουν μαζί άνθρωποι που έχουν βιώσει διαφορετικές εμπειρίες ο καθένας τους, είτε έχουν κάποια αναπηρία είτε όχι.
Romain Malengrez
UX/UI Designer at My Mooc & student at the Web School Factory in Paris
Πηγή: https://medium.com/@romainmalengrez/design-thinking-handicap-fosters-creativity-and-innovation-b2e72a77f480